Italienskt lantbröd med honung

IMG_2442Vi är bortbjudna till mormor och morfar på middag, och får i uppgift att ta med bröd när jag frågar om jag kan hjälpa till med något. Snabbt och enkelt så slänger jag ihop ett italienskt lantbröd där jag har flytande honung och salt i. Det går att göra det på vanligt vetemjöl, eller en blandning av olika mjölsorter och även om man vill ha solroskärnor eller någon annan smaksättning i degen.Idag har jag vetemjöl special, som är ett extra starkt vetemjöl. Det vill säga att proteinhalten och protein kvalitetet är högre än för kärnvetemjöl. Det innebär också att man behöver bearbeta det lite längre. Mjölet ger också bröd med bra volym även om man har i lite grövre tillbehör som kli och kross.

1 pkt jästIMG_2439
6 dl ljummet vatten
3/4 dl olivolja
1 msk honung
1 msk flingsalt
10-12 dl vetemjöl special

Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, olivolja, honung och flingsalt. Blanda i mjölet lite i taget tills degen går ihop och släpper kanterna. Jäs degen i bunken under bakduk i cirka 30 minuter. Lägg degen på en plåt och forma degen till ett avlångt bröd. Jäs under bakduk i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in plåten i ugnen och sänk värmen till 200 grader. Grädda i 30-40 minuter och låt brödet svalna på galler.