Minestrone – en god grönsakssoppa med lite pasta i, men det finns flera olika varianter av den så man kan variera grönsakerna lite efter vad man har en hemma. Vi lagar den som en god och enkel lunch och har inte i extra vatten så det blir mer som en grönsaks- och pastaröra vilket känns som om det mättar lite mer.Vi har hämtat receptet ur kokboken Smala Italien -måhända är det för många hög tid att tänka på vikten igen. Viktväktarna brukar ge ett gott resultat så det känns som en bra start på året även om det inte är ett nyårslöfte. jag har ingen basilika hemma men byter ut den mot timjan.
1 gul lök
2 morötter
1 liten purjolök
1 palsternacka
2 msk hackad vitlök
2 tsk olivolja
1 dl grovhackade basilikablad
70 g pasta, tex fullkornsfusilli
4 dl krossad tomat
1 msk tomatpuré
1 msk grönsaksfond
salt
svartpeppar
Koka pastan enligt förpackningen. Skala och hacka alla grönsakerna. Hetta upp olja i en kastrull, modell större. Tillsätt grönsakerna och tomatpurén. Låt det fräsa sakta i fem minuter. Späd med krossad tomat och grönsaksfond. Låt det koka utan locka, ca tio minuter. Smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt lite mer fond. Avsluta med att vända ner basilika och pasta och servera.