Matvete med frukt och halloumi

IMG_1966Jag satsar på att göra ett vegetariskt inslag i veckans matsedel, en färgsprakande sallad med matvete i botten och sedan granatäppelkärnor och aprikoser tillsammans med lök och persilja. En nyttig rätt som man kan variera lite efter vad man har hemma, eller om man hellre vill ha bulgur, couscous eller quinoa till. Till matvetet steker jag halloumi. Matvete är vete, där man tagit bort endast en liten del av det yttre skalet, men lämnat grodden kvar. Kan användas i stället för ris, potatis och pasta. Matvete är ett mättande och nyttigt alternativ till snabbare kolhydrater och innehåller nästan dubbelt så mycket protein (ca 13 %) jämfört med vanligt ris.

5 dl vattenIMG_1961
1 buljongtärning, grönsak
2½ dl matvete
1 msk olivolja
200 g halloumi, i bitar
1 granatäpple
2 dl torkade aprikoser, i bitar
½ rödlök, finhackad
1 dl persilja
1 citron, rivet skal
2 msk pressad citron
3 msk olivolja
svartpeppar

IMG_1965IMG_1964

 

 

 

 

 

 

Koka upp vatten och buljongtärning. Tillsätt matvete och koka under lock på svag värme i 15 minuter. Låt svalna. Hetta upp oljan och stek halloumin tills den fått fin färg. Dela granatäpplet i fyra delar och plocka ur kärnorna. Blanda alla ingredienserna och ät salladen som den är eller tillsammans med grillade kycklingfiléer eller stekt kyckling.