Fröknäcke

För att ha med något gott till julfirande bakar jag tunna knäckebröd med både sesamfrön, linfrön och solroskärnor. Här kan man välja om man vill göra sex stora tunna bröd, eller om man vill sporra ut mindre bitar. För att man mer ska få sig en mumsbit passar jag på att göra det senare, då kan jag även enkelt lägga dem i en burk att ta med när vi åker.

3 dl rågmjöl
2 dl vetemjöl
½ tsk hjorthornssalt
1½ tsk salt
½ dl sesamfrön
½ dl linfrön
½ dl solrosfrön
2 dl kallt vatten
1 msk sirap


Sätt ugnen på 250 grader. Sätt gärna in plåtarna direkt så de blir varma. Blanda alla torra ingredienser. Häll i vatten och sirap. Arbeta samman allt till en fast deg. Kavla på mjölat bord ut tunna kakor. Kavla sedan med kruskavel eller nagga det tätt med en brödnagg eller gaffel. Sporra till rektanglar eller kvadrater eller grädda hela kakor. Grädda ca 5 minuter mitt i ugnen tills de fått fin färg. Förvara dem torrt i burk med lock på.