Vallmobröd/sesambröd

Av receptet blir det ca 40 st, enkla bröd, som går fort att baka då du bara kavlar och sporrar ut fyrkanter. Jag väljer att pensla och ha vallmofrö på hälften och sesamfrön på andra hälften då vi har olika favoriter här hemma. Till hjälp har jag en liten hjälpreda som kavlar, sporrar och penslar bröden med uppvispat ägg. Jag gör dem även lite mindre för att man hellre kan ta en till istället för att kasta bort en halväten smörgås. Det blir då närmare 100 småbröd.

100 g smör
7 dl mjölk
3 dl vatten
2 pkt jäst
2 msk socker
2 tsk salt
ca 1,9 kg vetemjöl

Pensling:
1-2 uppvispade ägg
vallmofrön

Smält smör i en kastrull. Häll i mjölken och vattnet. Smula jästen och rör sedan ut den med lite av vätskan. Tillsätt socker, salt och resten av degspadet. Arbeta in det mesta av mjölet och låt degen bli smidig. Låt den jäsa under duk till dubbel storlek. Ta upp den och arbeta den en liten stund, om det behövs tillsätt mer mjöl. Dela delen i fyra delar. Kavla ut varje del till en platta, ca 1 cm tjock och sporra eller skär ut fyrkanter 8×10 cm. Lägg upp dem på plåt och låt dem jäsa. Pensla med uppvispat ägg och strö på vallmofrön/sesamfrön. Grädda i 250 grader 8-10 minuter.