Det här är ett bröd som jag börjar med att lägga vetekross och rågmjöl i hett vatten och låter det stå tills det har en fingervarm temperatur. Därefter blandar jag i de övriga ingredienserna och låter det jäsa. Här kan man också byta ut de olika mjölsorterna till något liknande så länge man håller rätt proportioner. Vilket jag tycker är bra, för då kan man verkligen ta det man har hemma eller det man tycker om.
2 dl vetekross
2 dl rågmjöl
5 dl vatten
50 g jäst
2 dl turkisk yoghurt
½-1 dl flytande margarin
2 tsk salt
3 dl dinkelmjöl, fullkorn
4–5 dl vetemjöl
Blanda vetekross och rågmjöl i en bunke. Koka upp vattnet, häll det över och rör om. Ställ bunken i kallt vatten. Rör om då och då och kyl till 37°, ca 40 min. Tillsätt jäst, yoghurt, smör, salt och större delen av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa 30 min. Sätt ugnen på 250°. Dela degen i två delar och forma till limpor. Lägg dem på bakplåtspapper på en plåt. Låt jäsa ca 30 min. Sätt in plåten i mitten av ugnen och sänk värmen till 200°. Grädda 35–40 min. Låt bröden svalna på galler.