Det här är ett lite grövre bröd där jag har använt fil med smak av banan och lime för att ge lite sötare smak till brödet. Det går snabbt att blanda ihop alla ingredienser och jag brukar blanda lite av det jag har hemma.Brödet går fort att göra då det inte behöver jäsa utan du gräddar det istället lite längre i ugnen. Banan- Limebrödet är till vänster på bilden ovan, till höger ser du Nyttobröd och i framkant ligger ett snabbakat dubbelbröd.
5 dl vetemjöl/dinkelmjöl
3 dl dinkelmjöl, fullkorn
2 dl grahamsmjöl
5 dl Saltå 4-kornskross
2 dl vetegroddar
1½ dl solrosfrön
2½ tsk bakpulver
2 tsk salt
2½ tsk bikarbonat
1 l filmjölk med banan och lime
1-1½ dl mörk- eller brödsirap
flytande margarin
vetegroddar till formen
Blanda alla torra ingredienser först och rör sedan i filmjölk och sirap och se till att allt blir bra blandat. Smörj formen försiktigt med lite flytande margarin på ett papper och strö vetegroddar runt kanten. Grädda längst ner i ugnen i 200 grader i 85-100 min . Det kan ev behövas täcka över bröden med folie efter ca halva tiden.