Brytbröd med vallmofrön

Det här är goda frukostbullar, eller varför inte en smörgås till kvällsfikat? Det är bröd som passar många tillfällen, och varför inte till sommarpicnic? Du kan själv välja om du vill ha sesamfrö, linfrö, solrosfrö, pumpakärnor eller vallmofrö på dina bröd. Jag tycker att det här brödet är enkelt att göra, det är gott och luftigt och passar mycket väl till en buffé.

50 g jäst
50 g margarin
7 dl vatten
1 ägg
½ msk salt
½ msk socker
1.8-2 liter vetemjöl (ca 1 kg)

ägg till pensling
valfritt frö/kärnor ovanpå

Smula jästen i en bunke. Smält margarin och häll sedan på vatten. Låt allt bli fingervarmt. Häll det över jästen och rör om. Tillsätt ägg, salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta ihop degen ordentligt och låt den sedan jäsa ca 30 minuter under bakduk. Dela degen sedan i rullar och därefter i mindre bitar som du rullar och lägger tätt på en smord plåt, eller plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa ytterligare 20-30 minuter. Pensla dem med ett uppvispat ägg som du späder med lite vatten. Strö över den smak du väljer att ha på dina bullar.

Grädda dem mitt i ugnen, 225 grader ca 15 minuter, låt dem sedan svalna under en bakduk på galler.