Den här rätten har jag med mig hemifrån – en lite omgjord rätt som serverades i lunchrestaurangen på mammas arbete. Det ursprungliga receptet har musslor istället för champinjoner, men hemma hos oss är det bra bara om det går ner champinjoner. Ett perfekt sätt att ta vara på ris om man har över, eller om man kokar i förväg för att förbereda gratängen så man bara kan ställa in den i ugnen när man kommer hem.
4 dl ris
8 dl vatten
nypa salt
2 brk tonfisk
1 brk hela champinjoner
smör
4 msk vetemjöl
spad från svamp och tonfisk
mjölk eller matlagningsgrädde
svartpeppar
riven ost
Sätt ugnen på 200 grader. Koka riset. Lägg det i en ugnsform och blanda riset med tonfisk och champinjoner. Smält lite smör i en kastrull och blanda i mjölet. Red ut det med spadet från tonfisken och champinjonerna, späd med lite mjölk eller matlagningsgrädde om det behövs. Häll såsen över riset, det ska vara rikligt så det täcker hela formen. Avsluta med riven ost och lite nymald svartpeppar. Sätt in formen i mitten av ugnen och gratinera 15-10 minuter. Om du använder dig av ris som du kokat tidigare kan du behöva lite längre tid i ugnen så att det blir genomvarmt.