Enkel pastagratäng som tillagas nästan som en lasagne med bechamel och köttfärs. Det ursprungliga receptet kommer från Allt om mat, men jag gör den på färdig tacofärs som vi har kvar sen i helgen. Här kan man även passa på att lägga i de grönsaker man själv vill eller byta ut pastasort för att variera sig lite.
300 g penne eller makaroner
1 msk msk smör
400 g nötfärs
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
1 purjolök
1 burk hela tomater, (400 g)
1 tsk oregano
Béchamelsås:
4 dl mjölk
3 msk vetemjöl
1 dl riven parmesanost
2 krm salt
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av vattnet. Rör ner 1 msk smör. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg pastan i en ugnssäker form. Värm köttfärsen, salta och peppra. Ansa och skiva purjolöken, skölj den ordentligt. Blanda ner purjolök, tomater och oregano. Fördela färsen över pastan. Gör sedan béchamelsås: Blanda mjölk, mjöl och salt i en kastrull. Sjud såsen tills den tjocknar, ca 3 min. Rör ner ca 2 msk riven ost. Häll såsen över pastan och strö över resterande ost. Gratinera mitt i ugnen ca 25 min.