Canneloni Arrabbiata

Arrabbiata är det maken som älskar och gärna beställer när vi är på italienska restauranger eller reser i Italien, men jag tänkte att jag gör ett försök att göra canneloni som är populära hemma. Arrabbiata betyder arg på italienska, och syftar här till hettan i tomatsåsen. Receptet kommer från icas tidning Buffé. Det här passar även bra att bjuda mormor som är vegetarian. Vi fyller dock det i färdiga cannelonirör första gången vi provar receptet.

1 förp färska lasagneplattor (à 200 g) eller cannelonirör
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
2½ krm chiliflakes
1 tsk timjan
2 burkar körsbärstomater (à 400 g) konserverade
400 g fryst, tinad bladspenat
1 burk ricottaost (à 250 g)
2 mozzarella (à 125 g)
2 msk olivolja
1½ tsk salt
3 krm peppar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och finhacka lök och vitlök. Dela, kärna ur och tärna paprikan. Fräs paprikan i olja i en kastrull tillsammans med chiliflakes och timjan. Tillsätt tomaterna. Krydda med 2/3 av saltet och 2/3 av pepparn. Låt koka under lock ca 15 minuter, gärna längre om du har möjlighet. Pressa vätskan ur spenaten (du kan även använda färsk). Blanda med ricottan. Krydda med resterande salt och peppar. Täck bottnen på en form (ca 20 x 30 cm, för 4 port) med hälften av tomatsåsen. Fyll lasagneplattorna med spenatsmet och rulla ihop till rullar. Lägg rullarna i formen. Täck med resten av tomatsåsen och riven mozzarella. Ställ mitt i ugnen 20–25 minuter tills osten har fått fin färg. Servera gärna med en grönsallad.