Lasagne – kylskåpsrensarmodellen

Lasagne är perfekt att göra i förväg, då den dels är godare dagen efter dels passar jag på att rensa kylen från veckans rester och använder skvättar med tacosås, ostkanter och diverse grönsaker som jag hittar. Man behöver med andra ord inte följa receptet till punkt och pricka utan man tar vad man har. Jag passar även på att använda lite av köttfärssåsen till att fylla några cannellonirör som jag har kvar så det blir lite matlåda till mig i veckan.

ca 1 kg köttfärs
2 gula lökar
15 cm purjolök
1 gul paprika
2-3 vitlöksklyftor
3 msk klippt gräslök
4 små morötter, rivna
½ brk tacosås
1 msk röd kebabsås
1-2 brk krossad tomat
½ brk creme fraice
½ pkt gräddfil
100 g Philadelphiaost med gräslök (½ brk)
200 g riven ost
smör
3 msk vetemjöl
5-6 dl mjölk
svartpeppar

 

 

 

 

 

 

 

Jag börjar att steka lök, paprika och köttfärs därefter blandar jag i övriga ingredienser och låter allt (utom de rivna morötterna) stå och puttra en stund. Jag avvaktar med morötterna och har i dem mot slutet. samtidigt smälter jag lite smör i en kastrull, blandar i mjölk, riven ost och maizena. Det går också bra att ta vetemjöl i smöret innan du häller på vätskan. Sedan tar jag en ugnsform och häller i lite ostsås på botten, lägger ett lager med lasagneplattor och därefter köttfärssås. Jag fortsätter sedan på samma sätt och lägger lager på lager men avslutar med lasagneplattor och ostsås. Jag spar lite riven ost och lägger ett lager överst. Ugnen sätter jag på 200 grader och ställer in lasagnen i ca 40-45 minuter. För att den inte ska bli bränd ovanpå lägger jag lite aluminiumfolie över efter ungefär halva tiden.