Mörk filmjölkslimpa är precis vad det låter som, en lite mörkare brödsort gjort på filmjölk och bikarbonat. Här har jag blandat i en mängd olika saker och man kan variera sig efter egen smak och vad man har hemma. Jag älskar bröd som bara är att röra ihop och ställa i ugnen. Jag tog russin, tranbär, aprikoser och valnötter men man kan byta ut mot hasselnötter, eller inte ha nötter alls om det finns nötallergi. Vi har nötallergi hemma hos oss, så jag passar på när maken, som inte tål nötter är på tjänsteresa.
7 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
1 tsk salt
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl hela torkade aprikoser
1 dl russin
1/2 dl tranbär
1 dl valnötter
1 liter filmjölk
1 ½ tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, nötterna kan grovhackas eller användas hela. Blanda filmjölk med bikarbonat och sirap och rör ner det i mjölblandningen och blanda försiktigt till en jämn tjock smet. Smörj två brödformar väl, fyll på smeten och strö över lite mjöl. Grädda i nedre delen 1½ timme.
Täck med folie efter halva tiden så de inte blir brända. Stjälp upp bröden på galler o låt dem vila inlindade i kökshanddukar några timmar.