Blomkålssoppa med ost (smalmat)

Det här är en god soppa där du själv kan variera smakerna genom att byta ostsort eller kryddor. Jag valde en philadelphia light med gräslökssmak då jag även tillsätter gräslök i soppan. Receptet kommer från viktväktarna och motsvarar 4½ points per portion, eller 80 kcal. Den går bra att frysa.

1 stor gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, krossade
2 tsk olja
½ litet blomkålshuvud, i buketter
8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
200 g philadelphia light
3 dl lättmjölk
(50 g ädelost)
2 msk hackad gräslök
salt
nymald svartpeppar

Fräs lök i olja i en stor kastrull på svag värme ca 5 minuter. Lägg i blomkålen och späd med vatten och smula i buljongen. Låt allt koka upp och låt det sedan koka på svag värme under lock tills blomkålen är mjuk, ca 10-15 minuter. Häll av lite av buljongen men spara den. Häll resten i en matberedare eller mixer och finfördela grönsakerna. Spar ca 2 msk ost, men tillsätt resten i soppan tillsammans med mjölken. Blanda väl och häll sedan tillbaka soppan i kastrullen (rör ner ädelosten) och värm soppan under omrörning. Smaksätt med salt och peppar. Lägg ½ msk ost i varje tallrik och häll sedan på soppa och avsluta genom att strö lite gräslök över.

Vi utesluter ädelost när vi gör det, men jag har ändå skrivit med det eftersom originalreceptet har med det.