Vi var och handla mat till helgen och hittade jättefina broccolistånd. Trots att vi köpte godis också var det första fyraåringen berätta när vi kom hem; ”Pappa, vi har köpt broccoli. Då kan vi göra broccolisoppa”. Så självklart blir det broccolisoppa i veckan. Det är väl kanske inte alla som tycker det är populärt med broccolisoppa så jag håller det enkelt utan att ha för mycket annat och så blir det pannkaka efteråt.
500-700 gram färsk broccoli, 2-3 huvuden eller ca 500 gram fryst broccoli
1 liten gul lök
1-2 klyftor vitlök
2 msk olivolja
1 l vatten med 1 st grönsaks- eller kycklingbuljongtärning
1 dl grädde eller kokbar creme fraiche
salt
vitpeppar
1 msk citronsaft
1-2 msk maizena majsstärkelse + 3 msk vatten
Rensa, skär bort fula delar samt skär färsk broccoli i små buketter och stammar. Skiva eller hacka broccolistammen. Skala och hacka lök samt vitlök. Fräs lök och vitlök i olivolja några minuter. Tillsätt broccolistammar först (om du gör på färsk broccoli) och fräs någon minut. Därefter broccolibuketter och rör runt. Slå på vatten med buljongtärning, mjölk eller buljong. Koka broccolisoppan i 5 minuter. Mixa gärna soppan med stavmixer eller mosa broccolin lite med ex. en potatisstöt så blir den krämigare. Smaka av broccolisoppan med salt, vitpeppar, citronsaft. Rör i kokbar creme fraich för en lyxigare variant av broccolisoppa. Tycker du att broccolisoppan är för tunn kan du reda den med lite maizena utrört i kall vatten och koka upp.