Jag har kokt potatis kvar sen tidigare i veckan. Vanligtvis försöker jag steka upp den men nu passar jag istället på att baka bröd, ett bra sätt att ta vara på det som finns i kylen. Det finns många olika sätt att baka, och då jag inte tidigare gjort bröd med potatis i har jag bara googlat på måfå och hittar ett på ica.se. Jag blev glatt överraskad över hur smidig degen var att arbeta med.
50 g jäst
4 dl ljummet vatten
2 msk matolja
12 dl ca 720 g vetemjöl
1 msk salt
1 dl vetekli
3 potatisar (kokta ca 225 g)
Smula jästen i en degbunke och lös upp den i lite av vattnet. Häll i resten av vattnet, olja och blanda i ca 8 dl mjöl. Arbeta degen ett par minuter för hand eller med maskin. Låt den jäsa övertäckt, ca 1 timme. Tillsätt salt, vetekli, pressad eller riven potatis och resten av mjölet (spara lite till utbakningen). Arbeta degen smidig. Ta upp den på bakbordet och dela i 2 bitar. Forma dem till två runda limpor. Låt dem jäsa övertäckta, ca 40 min. Grädda dem i 200°C, i nedre delen av ugnen, ca 40 min. Låt bröden svalna på galler utan bakduk så blir skorpan lätt knaprig.