Hemma hos oss är pasta ett återkommande inslag – nästan en favorit i alla former. Här har jag gjort en gratäng med broccoli och fetaost och haft pasta i för att det ska bli en allt-i-ett rätt. Jag tycker om rätter man kan laga i ugnen för att man oftast kan förbereda dem och bara ställa in dem i ugnen när man kommer hem och har hämtat på förskolan. Här passade vi på att äta lite överblivna korvar och kött till men det fungerar alldeles utmärkt att äta den bara som en enskilt rätt.
1 broccoli
300 g pasta, kokt
1 msk smör till formen
200 g fetaost, smulad
Gratängsås:
25 g smör
1 liten gul lök
1 vitlökskyfta
2 msk vetemjöl
6 dl mjölk, eller 5dl mjölk + 1 dl grädde
1 buljongtärning eller 1½ msk fond
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 krm muskot
Jag börjar med att förvälla broccolin och kokar den försiktigt några minuter i lättsaltat vatten. Eftersom den ändå ska in i ugnen så behöver den inte bli helt kokt. Därefter blandar jag pasta, broccoli och fetaost i en ugnssäker form för att sedan bara röra ihop ingredienserna till gratängsåsen och slå över broccolin, pasta och fetaost. Ugnen ställer jag på 200 grader och låter sedan formen stå inne i ca 25 minuter för att allt ska bli genomvarmt och få fin färg.