Jag har päron hemma som jag behöver göra något med. Då jag samtidigt gör en äppeltosca, passar jag på att testa att även göra en pärontosca. Pärontoscan blev lite sötare, och då päronen i sig är saftiga väljer jag att lägga dem direkt i formen.
2½ dl vetemjöl
½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
3-4 päron, (jag har conferencepäron så jag tar lite fler)
Toscasmeten:
75 g smör
1/2 dl mjölk
50 g strösocker
50 g flagad och/eller hackad sötmandel
1 msk vetemjöl
Blanda vetemjöl, strösocker tillsammans med vaniljsocker i en skål. Lägg i smöret i klickar och arbeta snabbt ihop till en deg. Platta med mjölade fingrar ut den i en fyrkantig form (gärna med löstagbar botten) ca 20×25 cm stor. Grädda mitt i ugnen i 200° ugnsvärme i ca 15 minuter. Päronen skär jag i mindre bitar. Under tiden passar jag även på att blanda alla ingredienser till toscasmeten i en kastrull och låter den koka upp. När botten är gräddad lägger jag försiktigt av päronbitarna och brer sedan toscasmeten över. Sen avslutar jag med att ställa in den ytterligare 10-15 minuter i ugnen för att toscasmeten ska gräddas.