Det här är ett enkelt ”rör-ihop-bröd” som man lätt an byta ut ingredienser och ta av det man har hemma. Nu när jag gör så blandar jag pumpafrön, solrosfrön och så har jag även i lite skalade sesamfrön. Jag har även testat att ha både russin och lingonsylt i för att bryta av och även det passar mycket bra.
Till 1 bröd
3 1/2 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 dl pumpa- eller solrosfrön
1/2 dl linfrön
5 dl filmjölk, lätt ev låglaktos
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1 dl mörk sirap
Jag börjar med att sätta ugnen på 175°. Därefter klär jag en form med smörpapper. När det gäller brödet, blandar jag först ihop mjölsorterna, pumpa- och/eller linfrön. Filmjölk, bikarbonat, salt och sirap rör jag ihop för att sedan blanda allt. Häll i brödformen och grädda längst ner i ugnen i ca. 1 1/2 tim. Håll lite koll mot slutet om du behöver täcka med folie så den inte får för mycket färg mot slutet. Stjälp upp på ett galler och låt svalna.