Helenas Lundabröd (bikarbonat)

Det här är ett mycket enkelt bröd där de torra ingredienserna blandas och sedan rörs samman med fil och sirap. Det går med andra ord att förbereda och sedan bara blanda i hop och lägga det i formar. Jag var på Blingovisning hemma hos en väninna och det var före visningen, medan vi vänta på att alla skulle komma, som Helena hade gjort i ordning fika och där fanns ett helt underbart bröd som jag nu fått recept på. Jag tog 50/50 av rågkross och vetekross när jag gjorde brödet för det var det jag hade hemma.

5 dl vetemjöl/dinkelmjöl
3 dl rågsikt
2 dl grahamsmjöl

2 dl havrekross
1,5 dl rågkross
1,5 dl vetekross
ELLER 5 dl 4-kornskross

2 dl vetegroddar
2,5 tsk bakpulver
2 tsk salt
2,5 tsk bikarbonat
1 l lättfil
0,5-1,5 dl mörk- eller brödsirap

Rör ihop alla torra ingredienser. Tillsätt vätskan. Häll smeten i 2 smorda formar (jag brukar smöra och sen ströa med vetegroddar). Grädda längst ner i ugnen i 175’C i 85-100 min . Det kan ev behövas täcka över bröden med folie efter ca halva tiden.