Rågsiktskaka är en favorit hemma bland barnen. Det är en lite roligare form på brödet och sedan hålet i mitten på kakan. Jag brukar baka dessa både med och utan kryddor för att variera mig. Ett bra alternativ också är att använda den blandningen ”Brödkryddor” som finns att köpa.
50 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk (37 grader)
2 tsk salt
½ dl sirap
1 tsk kummin
1 tsk fänkål
13-14 dl rågsikt
Smula jästen. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm det fingervarmt, 37 grader. Rör ut jästen i degspadet och tillsätt sedan övriga ingredienser. Jäs i 30 minuter under bakduk. Dela degen i 4 delar och forma dem till runda bullar. Kavla ut bullarna till platta runda kakor, ca 1,5 cm tjocka.
Ta ut ett hål i mitten, rulla ut den lilla degbiten som var i mitten till en smal längd och peta sedan in den under rågsiktkakan. Nagga brödet med en gaffel. Jäs på plåten i 30 minuter. Grädda dom i 225 grader i 13-15 min.