Jag passar på att baka och det här blev nog en favorit för min del. Det är ett luftigt och välsmakande bröd som man enkelt gör i långpannan. Lätt att göra och supergott, det här kommer verkligen att göras fler gånger – och där jag även ska alternera mjölsorter och ha med både russin och solrosfrön för att se vad som är gott i brödet.
50 g jäst
5 dl vatten, 37 grader
50 g smör
2 dl rågflingor
1½ tsk salt
2 msk sirap
10 dl vetemjöl
Garnering
1 dl rågflingor
Smula ner jästen i en degskål. Häll på vattnet och rör om tills jästen har löst sig. Klicka ner det rumsvarma smöret. Tillsätt rågflingor, salt, sirap och vetemjöl. Arbeta degen smidig. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter. Arbeta ihop degen, kavla eller platta ut den i plåten. Strö rågflingor över och nagga sedan degen med en gaffel samt skåra den i rutor. Jäs ytterligare ca 30 minuter. Grädda mitt i ugnen, 225 grader i ca 15 minuter. Låt brödet svalna och bryt det sedan i bitar.