Långpannebröd, ett tacksamt sätt att baka bröd på. Idag gör jag två sorter; ett lite ljusare baserat på rågflingor och vetemjöl och det här som egentligen görs på ”havregrynsgröt” då man häller varmt vatten över havregrynen så de får stå och svälla. Där jag tar havregryn och smält smör och häller på kokande vatten så det får stå och svälla lite medan det får en lagom temperatur att blanda jästen på.
6 dl vatten
4 dl havregryn
50 g smör, smält
50 g jäst
1½ tsk salt
2 msk sirap
2 dl rågmjöl
7-8 dl vetemjöl
Koka upp vattnet. Blanda havregryn och smält smör i en degbunke. Häll det kokande vattnet över och låt det svalna till 37 grader. Rör ner jästen i havregrynsblandningen. Tillsätt salt, sirap och det mesta av rågsikten. Arbeta degen ordenligt och låt den sedan jäsa i 60 minuter. Platta ut degen i en långpanna, skåra degen i 20 bitar. Låt jäsa 30 minuter under bakduk. Pensla brödet med vatten och strö över lite havregryn. Grädda i 225 grader, ca 20 minuter.