För att få färskt och nybakat bröd till frukost gör jag i ordning en deg som jag låter jäsa under natten i kylskåpet. Av receptet blir det 15 st. På morgonen penslar jag bara bröden med lite vatten och strör över vallmofrön eller sesamfrön.
25 g jäst
4 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
1 tsk socker
1 dl riven ost
3 dl havregryn
8 dl vetemjöl special
Rör ut jästen i lite av vattnet (kallt). Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, socker, riven ost och havregryn. Rör ner det mesta av mjölet och arbeta ihop degen (tillsätt mer mjöl vid behov). Dela degen och rulla till 15 bullar. Lägg på bullarna på en bakpappersklädd plåt. Fukta en handduk och lägg över bullarna. Låt jäsa i kyl över natten. Sätt ugnen på 250 grader. Ta ut bullarna ur kylen och låt dom stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm. Pensla med vatten och strö över vallmofrön eller sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.