Enkel Kavring (bikarbonat)

Det här är ett lite enklare recept på kavring som jag hittade på ica.se när jag letade efter bröd som bakas med bikarbonat. Det är skönt att bara kunna röra ihop alla ingredienser, lägga ner det i en form och ställa in det i ugnen. Idag har jag bakat i stort sett hela dagen, regnet har vräkt ner så jag har passat på att fylla upp frysen med lite hembakat. Jag har även haft lite hjälp av äldsta dottern som ivrigt lyssnat och ställt frågor om vad som är nyttigt.

 

14 dl rågsikt
2 msk malda brödkryddor
1 msk salt
4 tsk bikarbonat
8 dl lättfil
1 dl brödsirap

Smörj 2 avlånga formar som rymmer 1 1/2 liter med matfett. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner lättfil och sirap. Fördela degen i formarna. Sätt in formarna på nedersta falsen i kall ugn. Sätt ugnen på 175°C. Grädda bröden ca 1 timme. Stjälp upp bröden på galler.