Har man en italienare hemma så får man se till att det emellanåt finns ljust bröd att doppa i balsamvinäger och olivolja. Det här är ett favoritbröd hemma hos oss, och det passar ju verkligen eftersom det är så enkelt att göra. Receptet är för två limpor, jag brukar inte göra dubbel sats, dels är det så lätt och sen är det absolut godast när det är nybakat.
½ pkt jäst
5 dl fingervarmt vatten
2 msk olja
2 tsk salt
ca 1.5 liter vetemjöl
Värm vattnet så det håller 37 grader, fingervarmt och rör sedan ut jästen med det. Blanda i olja, salt och det mesta av mjölet. Spar lite till utbakningen. Låt degen jäsa under en bakduk i ca 30 minuter. Ta upp och arbeta degen, gör sedan två limpor. Skär tunna skåror med en vass kniv ovanpå brödet och låt jäsa ytterligare ca 30 minuter. Grädda mitt i ugnen 250 grader i ca tio minuter. Sänk därefter värmen till 200 grader och låt den stå ytterligare tio minuter. Låt bröden jäsa utan handduk för att den ska få en knaprig skorpa ovanpå.