Kavring (bikarbonat)

Kavring är ett mörkt och rätt kompakt bröd som bakas på rågmjöl. Namnet och troligtvis även brödet kommer från Danmark men har bakats i speciellt södra och västra Sverige åtminstone sedan slutet av medeltiden. Främst brukar man förknippa brödet med jul och julbord, men finns att köpa året om. Den söta smaken kommer av mörk sirap. Dessutom används krydda, som kummin, anis eller pomerans.Jag tycker det är gott att variera med mörkare bröd, och jag älskar kavring – dessvärre är det svårt att hitta en sort som jag verkligen tycker om då jag har svårt för vissa kryddor som brukar förekomma i just kavring. Det här brödet bakas i ett svep, men det finns även recept som bakas på två dagar där du först skållar rågmjöl och kryddor för att det dels ska bli saftigare, dels håller det sig färskare längre. Receptet kommer från tidningen Buffé.

1 liter filmjölk
2 dl mörk sirap
1½ tsk salt
5 tsk bikarbonat
4½ dl vetemjöl
5 dl grahamsmjöl
2 dl havregryn
1½ dl vetegroddar
2 dl grovt rågmjöl
1½ dl vetekli

smör och ströbröd till formarna.

Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Blanda filmjölk med sirap och salt. Alla torra ingredienser blandas och rörs ihop ordentligt med filmjölksblandningen. Fördela smeten i två smorda och bröade avlånga formar. Jämna till ytan lite. Grädda i ungefär en timme, lägg på aluminiumfolie mot slutet för att inte brödet ska bli bränt. Jag känner med en sticka så det är torrt innan jag tar ut dem för att svalna.