Runt lantbröd

Fördelen med hembakat är att man kan variera sin favoritrecept i oändlighet. Här har jag valt att baka runda limpor på Ljust Lantbrödsmjöl.

Ljust Lantbrödsmjöl är en mjölblandning av vete och råg, vetemalt, surdegspulver och skållning. Mjölblandningen ger ett fint, ljust och saftigt lantbröd med mycket smak. Tillsätt vatten, jäst, salt och ev sirap, eller använd mjölet som ett inblandningsmjöl.

½ paket jäst
5 dl vatten, fingervarmt
25 g smör, rumstempererat
1½ tsk salt
2 msk sirap
1,4 liter ljust lantbrödsmjöl

Smula ner jästen i en degbunke. Häll på vatten och lös upp jästen. Klicka i smöret och häll i sirap och salt. Rör om försiktigt och tillsätt sedan det mesta av mjölet. Arbeta ihop en jämn deg och låt den sedan jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma degen till två runda eller avlånga limpor. Skåra dem med en vass kniv och låt dem jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader och grädda dem mitt i ugnen 25-30 minuter. Lägg dem på galler och låt dem svalna under en bakduk.