När jag var liten bakade alltid min farmor dem här bröden när hon var på besök. Ett tunt, mjukt tunnbröd som du steker i torr stekpanna. Så gott att det inte går att hejda sig från att ta en till. Det går fort att göra dem, det som egentligen tar tid är kavlingen, men där kan man ju hjälpas åt att en gräddar dem på spisen och en kavlar bröden. Jag har använt kruskavel för att att få dem riktigt tunna och även lite mönstrade när jag steker dem.
5 dl filmjölk
1 dl sirap
½ tsk salt
2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
12 dl rågsikt
Jag blandar bara allt direkt i en skål, lägger sedan upp på ordentligt mjölad bakbord, delar degen i mindre delar och kavlar sedan ut tunna plattor med mycket mjöl på bordet. Jag värmer sedan en torr stekpanna på högsta värmen. Sänker den och börjar sedan grädda. Du ser när de rest sig lite upp då är det dags att vända. Det tar någon minut på varje sida. När de är klara lägger jag dem på ugnsgallret för att svalna. Av den har degen fick jag ut 18 tunnbröd.