Det här är små piroger som är enkla att göra. Goda att ha med som matsäck, matlåda eller att bara ta fram ur frysen. Vill man ha dem jättestarka, så skulle jag rekommendera att man har i lite sambal oelek eller finhackad chilifrukt i köttfärsröran. Det går att byta innehållet i dem, och ta det man har hemma eller det man själv tycker är gott. Vi har en hel del aktiviteter så det är så skönt att ”alltid ha piroger i frysen”.
Ingredienser
Pirogdeg:
50 g jäst
100 g margarin
3 dl vatten
1/2 tsk salt
1 ägg
Ca 10 dl vetemjöl
Fyllning:
½ purjolök
2-3 vitlökskyftor
1 paprika
400-500 g köttfärs
1 påse tacomix
Red Hot Chiliflakes
Hot Chili Sauce
Jag brukar göra köttfärsröran medan degen jäser. För att alternera och göra det enkelt för mig brukar jag göra pirogerna antingen till ”kylskåpstömning” och ta vad jag har hemma, eller vad vi tycker är godast. När degen har jäst ca 20-30 minuter ska den kavlas ut till lämplig storlek (jag brukar ta ett fat/jumbomugg och måtta ut runda ringar) som du fyller med köttfärsröran. För att det inte ska jäsa upp och öppna sig, brukar jag trycka försiktigt med en gaffel runt kanterna och sedan ”limma” dessa med uppvispat ägg. Därefter viker jag ihop den och låt vila 15 min. Pensla med ägg och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca: 25 min.
Beroende på hur stora du gör dem blir det 8-10 st.