Jag brukar passa på att köpa hem fisk och ha i frysen när det är något bra erbjudande. Nu har jag Pangasiusfilé som jag skär i mindre bitar och använder i fiskgratängen. Det går även att lägga dem som hela filéer i en ugnsform och ”koka dem i ugnen” så man sedan tar ut och lägger på sås och eventuella godsaker. Nu kokar jag istället fisken i buljong på spisen, vilket även förkortar tiden i ugnen.
600 g fiskfilé
200 g räkor
2 msk finhackad gul lök
3 msk riven ost
Sås:
4 dl fiskbuljong
1/2 dl vitt vin
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 dl grädde (valfri fetthalt)
2 msk pressad citron
salt
malen vitpeppar
dill
Smält lite smör i en kastrull och lägg i den finhackade löken. Vik eller rulla fisken med skinnsidan inåt och placera fisken i kastrullen, krydda med salt och peppar. Tillsätt fiskbuljong och vitt vin, lägg på ett lock och sjud fisken sakta i 10 – 12 minuter. Ta upp fisken och sila av buljongen. Gör såsen, smält smör och blanda i mjöl. Tillsätt buljong och grädde och koka varsamt i 15 – 20 minuter. Krydda såsen med salt, peppar, dill och lite citronsaft mot slutet av koktiden. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg på fisken i mitten av formen, fördela räkorna över fisken, häll över såsen, strö över osten och gratinera i ugnen tills gratängen fått en gyllenbrun färg. Det tar ca 15 minuter. Servera till ris, potatis eller varför inte pressad potatis, kokt broccoli, en sallad eller en bit bröd.