Dukning, en konst i sig

nyårDet är inte bara maten som ska presenteras på ett trevligt sätt, även dukningen är ett sätt att framhäva maten. En som är väldigt duktig på det är min vän Hanna. Några av hennes dukningar kommer att presenteras här, och jag hoppas att vi ska kunna ta del av fler framöver. Jag som tidigare enbart tänkt på upplägget har nyligen börjat lägga på duk på bordet till högtider, kanske även bryta av med en löpare mitt över. För att presentera maten bättre hoppas även jag på att komma på nya idéer om hur jag kan smycka bordet på ett trevligt sätt, så även för min del är det bra att få inspiration.

unnamed1unnamed2De vita tallrikarna kommer från Rörstrands, och passar perfekt till kristallglasen. Det är fint att se den långsmala löparen som bryter av i färg mitt på bordet.

Servetterna här kommer från Lagerhaus, servettringar är ett trevligt inslag på bordet. Dessa är ett fynd från tradera.

Blommor, figurer i högtidens tema, som här med de Stor Klas tomten från Cult Design. De finns i fyra olika storlekar.

 

 

unnamed

unnamed5Duk, tygservetter, fina tallrikar och gedigna bestick trevligt uppdukat gör middagen innan maten ens står på bordet. Dessa tallrikar är Rörstrands Ostindia, Århundradets servis som den utsågs till för några år sedan*. Silverbesticken här är arvegods.

Det klassiska och stilrena kombineras med ljus och glaspärlor som ger ett stilrent intryck. Man kan på så många sätt en enkel, klassisk, storslagen eller romantisk dukning med mycket fantasi och kreativitet.

*) Året var 1930 när Emmy Almström fick syn på en skärva av en ostindisk tallrik i ett glasskåp på sin makes kontor. Skärvan visade sig komma från lasten som bärgats från ostindiefararen Götheborg som förliste 1745. Hon tog fram skärvan, lade den på hans skrivbord och skrev en liten lapp: ”Knut. Jag tycker att Du skall göra något av den här …”

Easy AdSense by Unreal