Jordärtskockssoppa

jordJordärtskockssoppa, något vi sett om och om igen på Halv åtta hos mig, så när jag frågar barnen om vi ska göra det hemma – så är det ingen som säger nej. Klart intressant att få veta vad det är som det egentligen bjuds på hemma hos alla. För att få med lite sälta i soppan, så ugnsrostar jag parmaskinka och lägger som rosor i varje tallrik. Här kan man om man vill, välja löjrom, stenbitsrom eller rökt lax – men utifrån barnens smaklökar så känns skinkan här som ett säkert kort.

 

500 g jordärtskockorjord3
1 bakpotatis eller 3 potatisar
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 ½ dl vitt vin
½ l vatten
2 hönsbuljongtärningar
3 dl vispgrädde
salt
svartpeppar
8 – 10 timjankvistar till garnering, eller välj färsk krydda efter säsong och smak

Parmachips

4 skivor parmaskinka

jord2Skala jordärtskockorna och potatisen. Skär i bitar. Finhacka vitlöken. Fräs ingredienserna med smör i en tjockbottnad kastrull. Häll över vinet och låt det koka ihop i en minut. Tillsätt vatten och lägg i buljongtärningarna. Rör om. Låt detta koka i 15 minuter, tills allt är mjukt. Mixa soppan i en matberedare eller med en mixerstav. Rör i grädden och värm. Smaka av med salt och peppar. Garnera med parmachips, timjan och ett par varv med svartpeppar. Parmachips: Gör gärna parmachipsen i förväg. Om de går sönder kan du bryta dem i bitar och dekorera soppan med dessa. Lägg skivor av parmaskinka på en bakplåtspapperklädd plåt och torka i ugnen, 150°C, i ca 5 minuter. Låt svalna på papper.

Easy AdSense by Unreal