Vegetarisk lasagne

IMG_0646Idag har vi invigt vår pastamaskin och då min mamma var på besök blev det en vegetarisk lasagne. Även om hon är lakto-fisk vegetarian är det ändå bra att ibland kunna laga helt vegetariskt som alla tycker är jättegott. Till lasagnen gjorde jag en grönsaksröra som vi fått recept från Spanien. Det blev väldigt gott och då vi även gjorde egen pasta så kändes det verkligen roligt. Den behövde inte heller så lång tid i ugnen då både ostsåsen och grönsaksröran var varm och pasta var färsk.

pastadegen:IMG_0633
2 dl durumvetemjöl
2 dl vetemjöl
2 ägg
salt
peppar
olivolja
vatten

grönsaksröra:
1 paprika
2 morötter
1 lök
2 tomater
krossad tomat
olivoljaIMG_0638
salt
peppar

ostsås:
smör
mjöl
mjölk
riven ost

mozzarella
riven ost
timjan

IMG_0641Börja med att göra pastadegen för den ska vila i kylen minst 30 minuter och då har man gott om tid att göra grönsaksröran. Jag gör degen direkt på bänken men man kan göra den i maskin om man vill. Degen ska vara smidig och inte för torr för att den enklare ska gå igenom i maskinen. Känns degen torr häller man på lite olivolja och sedan dubbelt så mycket vatten än vad man tog olivolja. Degen ska arbetas i ungefär tio minuter innan du lägger in den i kylen. Gör sedan grönsaksröran. Hacka lök, paprika, morot och tomat i grova bitar. De ska mixas sedan så det gör ingenting om de är stora. Lägg grönsakerna i en kastrull och låt dem fräsa med lite olivolja en stund. Krydda med salt och peppar. Kör dem i mixer eller med mixerstav.

IMG_0644Fyll på med krossad tomat och kör den lite extra så den blir så slät som möjligt. Låt den sedan puttra lite försiktigt medan du gör ostsåsen. Jag brukar alltid göra béchamelsås på känn, så här gör jag även det – men rejält så det blir rikligt med sås i lasagnen. jag smälter smör tillsammans med mjöl och vispar sedan ut det med mjölk och avslutar med att hälla på riven ost. När jag sedan har allt färdigt är det dags att göra ut pastan. Börja med lite ostsås i botten. Pastadegen varvas sedan med grönsaksröran, ostsås, mozzarella i bitar och timjan – lager på lager. Avsluta med ostsås och sedan lite extra riven ost. Gratinera och laga pastan i ugnen 200 grader ca 25-30 minuter så den även får lite färg. Servera med grönsallad.

Vin till maten: Idag dricker vi ett spansk riojavin och det passar verkligen bra till maten.

Easy AdSense by Unreal