Lyxig kräftsoppa

IMG_0339Hemma hos oss får man välja mat när man fyller år, idag är det min födelsedag och jag har valt kräftsoppa. Först tycktes det vara omöjligt att hitta kräftor i oktober, men sen när vi bytte butik hade vi många olika sorter att välja på. Den här kan göras antingen på frysta kräftor eller färska. Till soppan serverade vi bröd och små kantarellbakelser med prästost i. Det tar nästan en timme att koka soppan, men den blev riktigt god.

1 kg kräftorIMG_0328
3 msk smör
1½ l vatten
1 morot
1 väl mogen, skalad, skållad tomat
4 dillkronor
1 finhackad vitlöksklyfta
2 grönsaksbuljongtärningar
2 msk hummerfond, koncentrerad
1/3 krm cayennepeppar
1 krm nymald svartpeppar
1 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
2 dl vitt vin, gärna torrt
2 dl mellangrädde
dill till garnering

IMG_0332Skala kräftorna och lägg stjärtarna åt sidan, eventuellt klorna. Krossa skalen lätt. Hetta upp smör i en kastrull och bryn skalen under ständig omrörning. Häll på vatten och sjud i ca 25 minuter. sila ifrån skalen och koka spadet utan lock kraftigt, tills ca 7 dl återstår. skala under tiden morot, och kärna ur tomaten. Dela i mindre bitar och koka dem sedan mjuka i hälften av kräftspadet tillsammans med dillkronor, vitlök, buljongtärningar och fond. Ta upp kronorna och mixa resten. Häll i resterande buljong, peppar och cayenne. Rör samman tomatpuré, vetemjöl och lite av mjölet till en slät kräm och vispa ner det i soppan. Tillsätt resten av vinet och koka ett par minuter innan du tillsätter grädden. Servera med kräftorna och lite dill. Vi toppade även med varsin havskräfta.

IMG_0333IMG_0335

Easy AdSense by Unreal