Sommarsvensk sirapslimpa

IMG_5116Den här veckan är jag hemma och föräldraledig/tillgänglig för att sonen ska skolas in i förskoleklass. Jag har då lite extratid för att kunna fixa hemma och laga lite extra mat. Det blir då lite brödbakning för att fylla frysen inför att vardagen sätter fart. Den här limpan är enkel, har inte allt för många ingredienser och går jättesnabbt att göra. Jag tycker verkligen om att baka brödet själv, men det är inte alltid man har den tiden.

50 g smörIMG_5110
5 dl filmjölk
50 g jäst
1½ dl mörk sirap
½ dl farinsocker
2 tsk salt
7 dl vetemjöl special
6 dl grahamsmjöl

Smält smör och tillsätt sedan filmjölken och värm till 37 grader. Smula i jästen i vätskan och därefter sirap, farinsocker och salt. Tillsätt vetemjöl och grahamsmjöl och arbeta degen smidig. Jäs under bakduk till dubbel storlek, ca 1 timme. Baka ut två stora bröd och lägg i mjölade formar eller bakkorgar. Låt jäsa ytterligare 45 minuter. Sätt ugnen på 180 grader och grädda i ca 45 minuter.

IMG_5112IMG_5113

Easy AdSense by Unreal