Filea abborre

IMG_4567Vi är i Jokkmokk på vår semester, som vanligt spenderar vi en hel del tid till fiske. En eftermiddag åker vi ut med båten och med kastspö får vi 25 abborrar på lite drygt en timme. Så visst nappar det! Det finns många sätt att göra för att få ut filéerna på en abborre, likaså kan man välja att ta ut raka filéer eller göra så kallade byxfiléer. Här kommer en bildserie från vår fisketur och som visar hur jag gör för att ta ut raka filéer.

IMG_4556IMG_4560

 

 

 

 

 

 

IMG_4574IMG_4454

 

 

 

 

 

 

Det är en underbar eftermiddag när vi åker iväg för att testa fiskelyckan, och den är garanterat stor, när vi gång på gång lyckas få upp stora fina abborrar i båten. Några får vi inte över kanten på båten utan de får simma vidare. Vid ett tillfälle när mormor har napp ser jag hur det simmar fisk bakom hennes så jag vevar bara ner mitt drag på andra sidan båten – och tro det eller ej, men jag får upp en utan att behöva kasta i. Sonen som sitter med en metrev med mask sitter helt plötsligt utan fiskeredskap då ”det drog så hårt så jag var tvungen att släppa den”, så stackarn hade napp och hann inte säga till och be om hjälp.
IMG_4455 IMG_4458

 

 

 

 

 

 

IMG_4462IMG_4469

 

 

 

 

 

 

Jag börjar med att göra ett snitt precis bakom huvudet och sedan bakom fenan på sidan om huvudet. Därefter gör jag försiktigt ett snitt på vardera sida om ryggfenan för att sedan försiktigt stoppa ner fingrarna och lossa skinnet på båda sidor om ryggraden.
IMG_4473IMG_4475

 

 

 

 

 

 

Därefter skär jag försiktigt loss filéerna på vardera sida och ser till att benen sitter kvar. Jag skär lite i taget på vardera sida, skär lika mycket på den andra och sedan tillbaka igen för att fortfarande ha fisken intakt och ha något att hålla i.

IMG_4476IMG_4480

 

 

 

 

 

IMG_4486

IMG_4497

 

 

 

 

 

 

IMG_4499

Slutligen kan jag lossa filéerna och snabbt skölja av dem nere i sjön. Filéerna lägger vi direkt i frysen för att vi ska kunna ta med oss dem hem till Stockholm, men några passar vi på att äta till middag. Där vi enkelt vänder dem först i mjölk och sedan panerar dem i saltat och pepprat mjöl. Till äter vi nykokt mandelpotatis, sallad och en krabbröra.

IMG_4606

 

Jag som tar ut raka filéer, tänkte här istället visa en som är snabb och riktigt duktig, som istället tar ut byxfiléer. (Klippet är hämtat från Youtube.)

 

Easy AdSense by Unreal