Äppelmuffins

IMAG1108Vårt äppelträd är fullt av fina äpplen så nu blir det både äppelpaj (både med kanel och valnötter) och äppelmuffins. Jag har även recept på bröd med äpple, korvstroganoffen jag gör brukar få med ett äpple och även fylld falukorv och mycket mer recept för att kunna använda så mycket som möjligt av dem. Äppelmos är gott, men tidskrävande och jag har nog någon burk kvar sedan förra gången jag kokade.

1½ dl mjölkIMG_5133
75 g margarin
3 ägg
2½ dl socker
4 dl vetemjöl
2½ tsk bakpulver

Äppelbitar:
3 äpplen, gärna syrliga
1 tsk citronsaft
1 msk socker
1 tsk kanel

IMG_5139Sätt ugnen på 200 grader. Skala äpplena och skär i klyftor. Droppa över citron. Strö socker och kanel på äppelklyftorna, och rör om. Ett av äpplena hackas i lite mindre bitar, och läggs i botten på muffinsformarna. Hetta upp mjölken, ta bort den från plattan och ha i smöret så att det smälter. Vispa ihop ägg och socker. Tillsätt bakpulver och mjöl och rör ihop. Tillsätt slutligen mjölk+smör och rör ihop till en jämt smet. Häll smeten i formarna. Fördela jämnt. Det ska inte vara fyllt mer än till ca 2/3 av formarna. Smeten är lagom till 12 stora formar eller 16 små muffinsformar. Stick ned äppelklyftorna från de sista två äpplena i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 15 minuter.

IMG_5131IMG_5132

Easy AdSense by Unreal