Caesarsallad

IMAG0072Caesarsallad är vanlig i USA. Rätten skapades i Tijuana, Mexiko på 1920-talet, förmodligen av den italiensk-amerikanske restauratören Caesar Cardini. Den är även vanlig på svenska restauranger. Läser vidare hittar man Ceasarsallad är en italiensk rätt med romansallad, krutonger, parmesanost samt en dressing.

400 g stekt/grillad kycklingfilé
100 g coctailtomater/tomater
200 g romansallad
50 g solrosskott
50 g hyvlad/grovriven parmesan
ev. ruccola

Dressing:
4 sardellfiléer
1 äggula
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
1 krm salt
½ krm svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl smör-&rapsolja oliv

Krutonger:
2 msk osaltat smör
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, halverade
3 koppar kuber av italienskt eller franskt bröd

Skölj salladen och lägg den i en skål. Skär kycklingfiléerna i skivor. Dela cocktailtomaterna i halvor eller hela tomater i tunna skivor  och skär brödet i små kuber. Hetta upp lite olja i en panna och stek brödkrutongerna gyllenbruna, salta och peppra. Dressing: Mixa sardeller, vitlök, äggula, parmesan, citron och peppar i matberedare. Häll i oljan i en tunn stråle så dressingen inte spricker. Blanda eller lägg upp alla ingredienser utom dressing som till sist ringlas över salladen. Det är också gott att avsluta med lite ruccola och riven parmesan överst.

Krutongerna: Värm ugnen till 275-350 grader. I en liten kastrull smältes smöret med olja, vitlök, salt och peppar över måttligt låg värme. Avlägsna från värme, låt den stå i ca 10 minuter och ta därefter bort vitlöken. Mixa brödkuberna med smörblandingen i en skål, och sprid dem på en plåt. Grädda mitt i ugnen i  ca 12-15 minuter, eller tills de är gyllenbruna. Krutongerna kan med fördel göras en dag i förväg och sedan förvaras i en lufttät behållare.

Easy AdSense by Unreal