Chili con carne

IMG_2034Vi lagar chili con carne efter att under eftermiddagen firat vår fyra åring med tårta. En relativt snabblagad rätt om man inte väljer att byta ut köttfärsen mot köttbitar som i så fall behöver stå och puttra lite längre. För att det ska vara mer barnvänligt och inte så starkt, gör vi i ordning en gryta som vi sedan delar och kryddar den ena lite mer.
Det var ett tag sedan jag fick hjälp av makens tonåring, men idag är han med och hjälper till. Ett bra sätt att få lära sig lite om mat innan det är dags att flytta hemifrån. Vi har tidigare lagat en annan variant.

1-2 lök, gul eller röd spelar ingen rollIMG_2031
400 g nötfärs eller blandfärs
3 msk olivolja
2 paprikor, röd och gul
3 klyftor vitlök
1 tsk chilipulver och/eller färsk hackad chili
1 tsk paprikapulver
1 krm svartpeppar
1 tsk salt
ev. 2 tsk kinesisk soja
2 msk mjöl
2 burkar tomater (krossade eller passerade)
2 burkar vita bönor eller blandade bönor
1 brk minimajs
tabascosås efter smak

IMG_2025Skala och hacka lökarna. Skölj och skär paprikan i bitar. Bryn färsen i oljan i en stor gryta tillsammans med lök, paprika och pressad vitlök. Tillsätt chilipulver (eller hackad färsk chili), paprikapulver, svartpeppar, salt och ev. soja. Tillsätt tomater, rör om och koka i 10 minuter. Rör då och då. Tillsätt bönorna, rör och koka upp samt koka ca 2-3 minuter. Smaka av chili con carnen med chili som några droppar tabasco, salt och svartpeppar. Vi serverar ris, grönsaker och bröd till chili con carnen.

 

Vin till maten: Har du starkkryddad chili con carne behöver inte vinet vara så kryddat. Vi väljer en av våra favoriter, 7 deadly Zins med en mjuk vaniljkaraktär som passar bra till maten.
Easy AdSense by Unreal