Parmesanfriterad pilgrimsmussla

IMG_1906Perfekt till nyår, pilgrimsmusslor. Det här receptet kommer från tasteline.se. Receptet är komponerat av Christian Hellberg, Årets Kock 2001, och ingår i Tastelines nyårsspecial från 2003.För att hitta vår favorit passar vi på nu när vi ändå har köpt en påse pilgrimsmusslor från fiskbilen att testa lite olika varianter och sätt att tillaga dem på.

8 st pilgrimsmusslor, utan skalIMG_1890
40 gram parmesanost, riven
50 gram vitt ströbröd
salt
peppar
1 st ägg, vispas lätt
vetemjöl, till panering
matolja, till fritering

Tomat och timjandip:
2 kvist(ar) timjan
olivolja
5 st plommontomater, skållade och skalade
salt
peppar
1 st Schalottenlök(ar), skivad
1 st vitlöksklyfta(or), riven

IMG_1901Torka av pilgrimsmusslorna. Blanda samman ströbröd och riven parmesan. Vänd musslorna i mjöl. Vänd de sedan i ägg, Vänd till sist i parmesanströbrödet. Värm oljan i en liten tjockbottnad kastrull. Gör brödtestet för att se om oljan har rätt temperatur. Om kastrullen är för vid så täcker oljan inte hela pilgrimsmusslan. Brödtestet – Släpp ner en liten tärning vitt bröd i oljan.

IMG_1902

 

När brödet får en fin gyllenbrun färg och blir krispig under kort tid så har oljan rätt temperatur. Om brödet förblir mjukt och blekt så måste värmen höjas. Se alltid till att ha en lock inom räckhåll för att kunna kväva oljan om den blir för het. Fritera musslorna i ca 2 minuter. Tänk på att alltid ha lite kall olja i beredskap för att kunna sänka värmen på oljan om den blir för hög. Tag upp musslorna med en hålslev och låt oljan rinna av på hushållspapper. Salta och peppra.

IMG_1873Tomat och timjandipp:
Dela varje tomat i 4 klyftor. Ta bort kärnhuset. Tärna 4 av filéerna i små tärningar. Fräs lök och vitlök i olivolja. Lägg i tomatfiléerna. Låt vätskan koka bort. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite socker. Pressa tomatröran genom en finmaskig sil eller mixa till en puré i en matberedare. Plocka timjanbladen. Blanda i tomattärningar och timjanblad med tomatdippen.

 

Easy AdSense by Unreal