Saffransbullar med vit choklad

Saffransbullar och pepparkakor står på agendan idag. Medan degen till saffransbullarna jäser så bakar barnen pepparkakor. Saffransbullarna fyller jag med vit choklad och apelsin. Receptet säger mandelmassa och hackad mandel att garnera med, men då vi på grund av allergi undviker nötter, så blir det även utan mandel. Jag strör även förutom lite pärlsocker hackad choklad på de som har choklad i sig.

100 g smör
5 dl mjölk
25 g jäst
1½ tsk hel kardemumma
1 g saffran
1 dl strösocker
½ tsk salt
1 ägg
12 dl vetemjöl, ev lite mer

Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
200 g hackad vitchoklad (spar lite till att garnera med)

Pensling och garnering:
1 uppvispat ägg
1 dl pärlsocker
resten av den hackade chokladen

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Rör ut jästen med vätskan i en bunke eller köksmaskin. Stöt kardemumma i en mortel. Tillsätt kardemumman, saffran, socker, salt, ägg och cirka 1 liter mjöl. Arbeta degen tills den blir blank, den ska vara ganska lös, cirka 10 minuter för hand eller 5 minuter med hushållsassistenten. Låt jäsa under bakduk minst 1 timme, gärna längre. Sätt på ugnen.

 

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt med resten av mjölet. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en rektangel. Bre ut smöret, strö ut hackad vit choklad. Rulla ihop degen från långsidan, inte för hårt. Skär varje rulle i 15 bitar. Ställ bitarna med snittytan upp i en muffinsplåt eller på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk cirka 30 minuter. Pensla bullarna med ägg, strö över choklad och pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter.

Easy AdSense by Unreal