Mitt kökmässan 2012

Årets favorit, Mitt kökmässa på Älvsjö. 8-11 november. Precis som förra året väljer jag att åka på söndagen. Till skillnad från förra året har jag till årets mässa fått två fribiljetter vilket man bara tackar och tar emot. Årets mässa är i den större hallen, det är fler utställare och även mer folk. Årets dragplåster har varit mästerkockar som Tommy och Jens. I år besöker jag mässan med maken då mitt sällskap från förra året hade andra inbokade planer.

Vi börjar dagen med att gå på vinprovning arrangerad av Philipson Söderberg och får en föreläsning av Johan Edström vin i kombination med mat. Vi har blivit lockade att det är en Amaroneprovning med nyhyvlad parmesan men visningen har en blandad skara viner och det är bara till det nästsista vinet, som är en Amarone som vi får en bit parmesan att äta till.

Efter vinprovningen tar vi ett svep genom mässhallen för att försöka skaffa oss en överblick, se över vad som kommer att hända på matlagningsscenen och vi ser att Sigrid Barany, vinnare av Sveriges Mästerkock 2012 pratar mat och erotik samtidigt som hon lagar tryffelpizza med crème fraiche, gruyere, och tryffelpuré på gotländsk tryffel (hennes kokbok, Spisvärme finns att köpa här) och direkt efter henne lagar Plura från sin bok, en hyllning till maten jag älskar om husman. Ur boken lagar han stångkorv med stekt lök och potatis som han väljer att servera med rödbetor.

 

 

 

 

 

 

Det är roligt att bara gå runt och titta, jag minns förra årets matlagning med Paolo Roberto, i år passar vi istället på att passera hans monter och kikar på olja och pasta. Vi blir fotograferade tillsammans med Dogge Doggelito som står och är dragplåster i en av montrarna. ”Smygfota” får vi inte göra, utan vi ska komma fram, han tar kort på oss och därefter får vi även posera tillsammans med honom.

Resten av dagen passar vi på att prata viner, smakar korvar, bröd, oljor, mousserande viner, konjak och tittar på olika köksredskap – stekpannor, knivar och kokböcker – här finns massor och kokböcker och två får äran att följa med mig hem. Allt om mat stora kokboken och Baka bröd, även den får följa med hem. Den stora vore roligt att ha som ett underlag för en Julie & Julia utmaning, men jag tror jag börjar med ett sånt projekt med en lite mindre bok.

 

 

 

 

 

 

Easy AdSense by Unreal