Färsjärpar med tzatziki och klyftpotatis

Vi har fått möjlighet att få köp 100 % nötfärs direkt från bonden. Vi beställer fem kilo den här gången och passar på att göra både köttfärslimpa, järpar och köttfärssås. Här färsjärpar från coop.se. Till dem serverar jag tzatziki och även en avocadocreme med lime.

1 kg klyftad potatis
2 msk olivolja
1 tsk salt

½ gurka
2 dl matyoghurt
1 pressad vitlöksklyfta

500 g nötfärs
½ dl ströbröd
1 ägg
1 dl mjölk
1 hackad gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
½ tsk spiskummin
1½ tsk grovsalt
½ tsk svartpeppar
2 msk olivolja

Sätt ugnen på 200°. Lägg potatisen på en plåt och ringla över olivolja och grovsalt. Låt stå i ugnen cirka 25 minuter. Dela gurkan på längden, skrapa ur kärnorna och riv gurkan grovt. Blanda med yoghurt och vitlök. Smaka av med salt och peppar.

Blanda färsen med alla ingredienser utom oljan och forma sedan avlånga bullar och stek dem i en het panna med olja i tills de fått fin färg och är genomstekta, cirka 6 minuter.

 

 

 

Vin till maten: Vi testar en Vigna Pedale Riserva – Castel del Monte från 2006. Det är en Torrevento. Torreventos vinodlingar omfattar mer än 450 hektar, och ligger i de norra delarna av Apulien, Italiens klack. I vingårdarna finns de blå druvsorterna nero di troia, primitivo, aglianico och negroamaro planterade, samt de gröna sorterna chardonnay, bombino, pampanuto och pinot grigio. Det här vinet är nytt på systembolaget (2397) och kostar 119 kronor. Enligt uppgift ska den vara nyanserad, kryddig med en utvecklad fatkaraktär och ha inslag av björnbär, körsbär, mörk choklad och tobak.

Easy AdSense by Unreal