Falafel med vitlöksyoghurt och tomatsalsa

Det här är ett av de recepten som var med i Linas matkasse. Populärt och det fick betyg av sonen, ”det smakar som på förskolan” men där är de runda. Vi gjorde dem som pannbiffar istället för att det skulle gå lite fortare att tillaga dem.Men då man ändå fyller dem i brödet, så gör det i alla fall inget att man delar biffarna i mindre bitar.

Tomatsalsa:
3 tomater
1 rödlök
½ kruka oregano
½ msk olivolja
½ tsk salt
1 krm svartpeppar

Vitlöksyoghurt:
2 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
½ tsk flytande honung
1 krm salt

Falafel:
2 frp kikärtor, sköljda och avrunna
1 pressad vitlöksklyfta
½ pkt persilja
1½ tsk persilja
1½ tsk spiskummin
1 tsk mald koriander
1 krm cayennepeppar
1 tsk salt
½ msk maizena
1 äggula
2 msk olivolja
½ citron, pressad saft

1 ägg
1 msk vatten
ströbröd

olivolja

pitabröd
krispsallad/sallad

Tärna tomaterna, finhacka rödlöken och ½ kruka oregano. Lägg allt i en skål och rör ner olivolja, salt och svartpeppar. Börja sedan med vitlöksyoughurten. Blanda yoghurt med med vitlök, honung och salt. Blanda kikärterna med vitlök, persilja, kryddor och maizena. rör därefter ner äggula, olivolja och citronsaft. Mixa allt till en slät smet och forma det till 16 små biffar.

Vispa upp ägg och vatten i en djup tallrik. Häll ströbröd på en annan. Doppa biffarna först i äggblandning och vänd sedan i ströbröd. Stek biffarna frasiga i lite olivolja. Servera tillsammans med bröd, tomatsalsa, vitlöksyoghurt och sallad.

Vin till maten: Till maten väljer vi en favorit som tillkommit under senare tiden, Seven Deadly Zins – ett vin som relativt nyligen kommit in till systembolaget. Vinet är enligt uppgift på systembolaget mycket fruktigt med en eldig, syltig smak och med en rostad fatkaraktär, inslag av björnbär, lakrits och vanilj. Jag tycker om att det är ett smakrikt vin som ändå inte tar över allt för mycket av maten utan istället hjälper att höja maten.

 

 

 

 

 

Easy AdSense by Unreal