Potatisgratäng

Lördag och då vill vi naturligtivs att det är lite festligare så vi förbereder en potatisgratäng och grillar en köttbit till. Vi gör även en blandad grönsallad och serverar en pepparsås till köttet.-Jag tycker att potatisgratäng ska vara gräddig och ha mycket ost – det ska även finnas ett inslag av vitlök. Därför äter vi tyvärr inte det så ofta. Självklart går det att göra en smalare variant, och då maken gärna vill ha det oftare så får jag göra det framöver.

10-12 potatisar
1-2 gula lökar
5 dl matlagningsgrädde (alternativ 3 dl grädde och 2 dl mjölk)
2 st vitlöksklyftor
1½ tsk salt
2 krm svartpeppar, malen
3-4 dl riven ost

Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en ugnsform. Skala och skiva potatisen tunt, (jag har en gammal potatisvev och tycker att den är jättepraktisk vid sådana här tillfällen). Skala och hacka löken. Blanda grädde, pressad vitlök, salt och peppar i en skål. Varva potatis, lök salt, peppar och ost i en ugnssäker form, avsluta med ost. Häll över grädde och tillaga i mitten av ugnen ca 40 min.

Ett bra tips är att koka potatisen och löken mjuk först för att bespara lite tid i ugnen, det brukar bara vara några minuter i kastrullen och på svag värme så potatisen inte kokar sönder. Häll vispgrädde och lite av mjölken, salt, peppar och ev. vitlök i en stor kastrull. Lägg i potatis och lök. Tryck ner potatisen så den hamnar under ytan. Häll ev. på mera mjölk. När du gräddar formen nu så kommer du bara behöva drygt 20 minuter i ugnen.

Easy AdSense by Unreal