Liten temperaturskola / innertemperatur på kött

Vi brukar grilla en hel del på sommaren, eller hela året om för den delen. Ibland är det bara portionsbitar, men även hela stekar så här kommer för hjälp, en liten temperaturskola för att veta vilka innertemperaturer det bör vara på köttet och ungefärlig tid för det. Stektermometer är ett annat ord för samma användning. Det finns även grilltänger som har en temperaturmätning i sig. Mesta del kanske man helst använder termometer till tillagning i ugnen, men det fungerar även på grillen om man lägger på större köttbitar. Vi har både gasolgrill och traditionell kolgrill och jag tycker att det beror lite på vad vi ska grilla vilken grill vi använder.

När det gäller termometrar finns det även där olika sorter, vi har både digital termometer och en enklare variant där du läser av direkt på termometern. När det gäller digitala finns de som fungerar trådlöst och de som har sladd ut till avläsaren. Vilken sort man använder sig av har lite med tycke och smak. Likaså om man inte brukar använda termometer regelbundet tycker inte jag att man behöver lägga en förmögenhet på termometern. Det finns enkla termometrar där ett alarm ljuder när temperaturen når inställt värde. Sensorkabeln går utmärkt att klämma i ugnsluckan för runt en hundralapp. Kanske man bara använder den till att göra julskinka, men det är underbart att kunna fortsätta arbeta i köket och termometern piper när det är färdigt.

Stick in termometern så att spetsen kommer mitt i den tjockaste delen av köttet och så stor del som möjligt av termometern är inne i köttet. Försök se till att termometern inte är emot ett fettparti eller ligger mot ett ben. Avbryt direkt när den indikerar att den är färdig för temperaturen stiger även något efter tillagning. Stekt kött bör även vila något innan man skär upp det. Kokt kött ska även ligga kvar i sin buljong i ca 20 minuter.

Hur lång tid det tar är svårt att bedöma då det påverkas av köttets kvalitet och form, bredare köttbitar tar längre tid än smala, likaså påverkar även vikten av köttet tillagningstiden.

Steka kött i ugn/grill
:

Rostbiff: innertemperatur 60 grader, tillagningstid ca 1- 1½ timme, ugnstemperatur 125 grader.

Nötkött: innertemperatur ca 70-75 grader, tillagningstid ca 1½-2 timmar, ugnstemperatur 175 grader.

Lammkött: innertemperatur ca 70-75 grader, tillagningstid ca 1½-2 timmar, ugnstemperatur 175 grader.

Kotlettrad: innertemperatur 75 grader, tillagningstid ca 1½ timme, ugnstemperatur 175 grader.

Griskött: innertemperatur ca 80-85 grader, tillagningstid ca 1½-2 timmar, ugnstemperatur 175 grader.

Koka köttet:

Nötkött: innertemperatur 75 grader, tillagningstid ca 1-1½ timme
tex. innanlår, fransyska, bogstek

Rimmad eller färsk skinka: innertemperatur 75 grader, tillagningstid ca 1 timme

Kalvkött: innertemperatur 85 grader, tillagningstid 1- 1½ timme
tex. ytterlår

Griskött: innertemperatur 85 grader, tillagningstid ca 1 tim/bog
tex. bog

Nötkött: innertemperatur ca 85-90 grader, tillagningstid ca 1½ timme
tex. högrev, bog

Easy AdSense by Unreal