Liten lammskola

Vad jag vet har jag inte ätit lamm innan jag träffade min man. Min mamma är fiskvegetarian och vi har nog mest ätit utvalda favoriter till påsk, vilket är främsta tiden på året då vi äter lamm i Sverige. Därför är det nog med lite blandad förtjusning jag nu försöker mig på att lära mig om lamm och även tillaga lamm så att maken som ätit lamm tidigare tycker att det är utsökt gott. Jag börjar lite enklare och testar lammfärsbullar  vilket blir mycket uppskattat. I dagens (2012-03-30) Metro har ICA presenterat en lite lammskola ”Allt om lamm och dess olika smaker” vilket jag genast kastar mig över för att läsa och skaffa nya kunskaper. Samtidigt passar jag på att söka mig vidare och läser om lamm, tillagning och kryddor både på icas hemsida och på Svenskt kötts hemsida. I dagens matkultur har vi starka influenser från både det Grekiska och Turkiska köket som innehåller lamm. Lammkött är näringsrikt, fettsnålt, saftigt och har en god smak, så det är perfekt för att tillaga på grillen.

1. Stek, fransyska, rostbiff

2. Sadel, kotlett, entrecote, racks

3. Rygg

4. Bog

5. Tunnbringa

(Bilden kommer från Svensk köttinformation).

Tillagning: Ta fram köttet i god tid då det ska vara rumstempererat när du börjar tillagningen. Genom att ha den temperaturen minskar risken att köttet blir segt. Köttet bör man marinera i ca 1–2 timmar i rumstemperatur, det går att marinera i kylskåp, men då får man räkna med den dubbla tiden.

Tillagningstemperaturer: Hemligheten till ett saftigt lammkött är att inte laga i för hög temperatur, och att mäta innertemperaturen i köttet med en ugnstermometer. Du får räkna med att det tar ca 1 timme per kilo vid en ugnstemperatur på  175. Steken är genomstekt när innertemperaturen är 68-70°. Om du föredrar ett mer rosafärgat kött, ta ut det vid 60-65°. Precis som med annat kött är det bra att låta köttet vila 10 minuter innan du skär upp det. Skivor av lammstek, med eller utan ben, kan stekas i panna eller grillas. Beräkna en stektid på 3-4 minuter per sida, beroende på tjockleken på skivorna.

Kryddor till lamm: De vanligaste kryddorna till lamm är vitlök, rosmarin och mynta. Där beskan i örterna blandar sig på ett bra sätt med lite fräna smaken från köttet. Vill man ha en lite enklare smak kan man använda sig av timjan, citron och bladpersilja. Ett lite mer exotiskt alternativ på kryddning är att söka de indiska smakerna i lamm. Där du kan använda både kanel, spiskummin och gurkmeja för att att ta fram andra smaker av lammet.

Medan jag letar efter recept på lamm och allmänna fakta så hittar jag en sida med recept som jag definitivt kommer att återvända till för att hitta inspiration. Spisa.nu

Easy AdSense by Unreal