Helgstek (nötstek)

Helgen avslutas med en riktig söndagsstek. Jag hade bara skrivit kött på inköpslistan inför söndagens mat och resultatet när pappa kom hem från affären var en nötstek i nät. Här har jag, med hjälp av tonårssonen gjort en stek som fått koka länge och där vi sedan använde fonden efteråt till att göra en champinjonsås. Till maten kokar vi ris och morötter och ställer fram både vinbärsgelé och lingonsylt. När vi ändå åt en riktig söndagsstek gjorde vi även en rabarberpaj med vaniljsås.

1 kg nötstek
1-2 morot
1 palsternacka
1 gul lök
1 bit purjolök
1 vitlöksklyfta
½ dl koncentrerad tranbärssaft
5 pepparkorn
5 dl vatten
salt

Svampsås:

fond från steken
champinjoner
smör
1-2 dl matlagningsgrädde
1-2 tsk kinesisk soja
maizena

Fräs steken runt om i  en stekgryta med smör och olja. Skär ner lök; purjolök, palsternacka och morot grovt, dela vitlöken några gånger och lägg i den också. Häll på saften och vattnet, släng i pepparkornen tillsammans med lite salt. Låt det puttra på medelvärme ca 1½ timme. Jag försöker vända den lite då och då, och ösa den men det bildas kondens på locket som hela tiden rinner ner på köttet. Linda in steken i folie och låt vila medan du gör såsen.

Börja med att sila av fonden som blev av steken, låt den puttra. Skiva champinjonerna och stek dem i smör, lägg ner dem i fonden. Smaka av med salt och peppar  och grädde. Red såsen med lite maizena, och skulle den bli för tjock så häll på lite mer matlagningsgrädde. För färgens skull häller jag i lite soja. Smaka av såsen och ta lite mer salt och peppar om det behövs. Skär upp steken i tunna skivor och servera med potatis, ris, kokta morötter, rödvinbärsgelé eller lingonsylt.

Easy AdSense by Unreal