Steka ägg

Egentligen borde det väl inte vara så svårt att steka ägg? Både ja och nej. Övning ger färdighet, samtidigt kan man steka ägg på flera olika sätt och det går även att vändsteka, ändsteka dem och sen fast eller flytande gula. Hur vill du ha dina ägg?
Vi brukar lyxa till det på helgen och laga någon äggrätt – stekta ägg, kokta ägg, omelett, äggröra eller pocherade ägg – det är lite trevligare att göra i ordning allt tillsammans när man har lite mer tid än på vardagarna.

Börja med att sätt på stekpannan och smält lite margarin eller smör. Knäck ett ägg i taget och låt det glida ner i pannan. Stek tills vitan nätt och jämnt stelnat. Äggen kan också vändas och stekas på båda sidor. Salta försiktigt på äggen, men bara på vitan, gulan blir prickig av saltet.

Vilken temperatur? Man ska steka ägg på medelhög värme. De bränns innan man har stekt färdigt dem om man har för hög värme och är värmen för låg, blir det äggröra. Vill man vända på sitt ägg, ska man göra det när man ser att det börjat stelna även på ovansidan. Man kan förstås låta bli att vända på det också för att få ”Sunnyside Up”! Ägg som steks med ”solsidan upp” eller vändstekts serveras oftast varma men det är också gott att ha kalla, stekta ägg på smörgås. Mättande och gott.

Tips, Jag brukar när vi äter t.ex pyttipanna steka äggen i en plättlagg för att de inte ska flyta ihop i varandra och för att jag inte ska behöva steka i så många omgångar. Likaså brukar jag ha salt, peppar och någon örtkrydda på äggen när jag steker dem.

 

 

 

Easy AdSense by Unreal